Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 
TeVoet Jubileumroutes


In 2020 bestaat TeVoet 25 jaar, iets om niet aan voorbij te lopen. Jubileumfestiviteiten zaten er vanwege de pandemie niet in. Michiel van Mourik Broekman bedacht een alternatief: de Jubileumactie. Samen één groot wandelcadeau maken van en voor de leden van TeVoet. Deze actie maakt onze gezamenlijke passie voor onverhard wandelen zichtbaar. De groeiende verzameling Jubileumroutes nodigt uit om in kleine groepjes wandelend het jubileum te vieren. 

 

zaterdag, 05 december 2020 20:36

TeVoet Jubileumroute 04: Waddinxveen (ZH)

Midden in het drukke Groene Hart ligt de Winterdijk, een smalle verbinding tussen Waddinxveen en Gouda. Hier ligt de wandeling van Lia Trimp: een achtje op de Winterdijk. In de twee wandelingen, het Goudse Polderpad en het Waddinxveense polderpad, komen natuur en cultuur samen.

TV JR04 foto1

Het is mijn favoriet omdat je over smalle paden tussen sloten en door weilanden loopt. Er is achtergrondinformatie te lezen op borden over de natuur en de geschidenis van het gebied, er zijn twee trekpontjes, picknickbanken en stevige overstapjes. In het voorjaar zag en hoorde ik grutto's en sterns. En gele lis, koolzaad, fluitekruid en echte koekoeksbloem kleurden de slootkant.

TV JR04 foto2

De Winterdijk wordt al in 1614 genoemd. In de winter moest het veengebied beschermd worden tegen de wateroverlast van de Gouwe. Er werd een kade aangelegd, die na de aanleg van de sluis in Gouda overbodig werd en veranderde in een jaagpad. Na 1884 werd de polder bemalen door twee windmolens en sinds 1879 door het gemaal aan de Gouwe.
Aan de Waddinxveense kant van de Winterdijk was er groenteteelt, eerst in de koude grond en later in kassen. De groente werd per schouw (een houten boot) naar de Goudse veiling gebracht. Later kwamen er ook Boskoopse boomkwekers naar dit gebied, eerst kweekte men de sierheesters ook in de volle grond, later in potten en kassen en voorzien van waterbassins, die het regenwater opvangen.
Verderop langs de Winterdijk komen we in het veenweidegebied, waar de grond geschikt is voor veehouderij.
De ontginning van het veenmoeras ten oosten van de Gouwe is al begonnen in 1100. Er werd een ontginning as aangelegd, nu de Bloemendaalse weg, waarop men haaks sloten afgegraven heeft tot aan de kade, de Winterdijk, en tot aan de Gouwe. Zo ontstond het slagenlandschap: smalle, lange kavels, geschikt voor veehouderij en aantrekkelijk voor weidevogels!
Langs de Winterdijk vinden we ook nog rietveldjes, die bijdragen aan de biodiversiteit. Zo kun je zomers de rietzanger horen en rietgorzen.

Meer informatie op de website van Weids Bloemendaal
Kaart van het hele wandelgebied met informatie is hier te downloaden.

TV JR04 kaartPraktische informatie

De rondwandeling is 7 km lang en ongeveer 50% onverhard. 
Het Waddinxveense polderpad is groen gemarkeerd, het Goudse polderpad rood.
Honden niet toegestaan tussen de knooppunten 77 en 73, en tussen de knooppunten 54 en 36..

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou.
Knooppuntenlint: Vanaf het station naar de hefbrug: volg 52, 62. De wandeling zelf: 36, 53, 54, 77, 73, 72, 74, 77, 54, 36.
Downloads
: Printbaar routekaartje klik hier. Voor een GPX-track klik hier.

Start- en eindpunt: De hefbrug van Waddinxveen, knooppunt 36.
Je kunt de auto of fiets parkeren aan de westkant van de Gouwe.
OV: NS-station Waddinxveen.

Horeca: langs de Gouwe aan de westkant.

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet