Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 
TeVoet Jubileumroutes


In 2020 bestaat TeVoet 25 jaar, iets om niet aan voorbij te lopen. Jubileumfestiviteiten zaten er vanwege de pandemie niet in. Michiel van Mourik Broekman bedacht een alternatief: de Jubileumactie. Samen één groot wandelcadeau maken van en voor de leden van TeVoet. Deze actie maakt onze gezamenlijke passie voor onverhard wandelen zichtbaar. De groeiende verzameling Jubileumroutes nodigt uit om in kleine groepjes wandelend het jubileum te vieren. 

 

zondag, 05 september 2021 17:08

Jubileumroute 25 Axel Spoorpad (Z)

Deze route wordt aangeboden door Chris Louwerse. De wandeling laat je kennismaken met de verschillende landschappen en de historie van deze streek in Zeeuws-Vlaanderen. Ze is helemaal gemarkeerd.

18 Axel fotoChris ontwikkelde de route in 2004 naar aanleiding van de renovatie van een oud spoorwegviaduct bij Schapenbout, een buurtschap bij Axel in Zeeuws-Vlaanderen. De naam van de route en het viaduct herinneren aan de inmiddels niet meer bestaande spoorlijn van Mechelen (België) naar Terneuzen. Deze lijn was onderdeel van de IJzeren Rijn. Maar er is ook veel natuur onderweg, en overblijfselen uit de 80-jarige oorlog.
Klik hier voor het verhaal van Chris over hoe deze route tot stand is gekomen.

18 Axel foto kreek

De natuur staat hier voorop. Je zou het geheel kunnen verdelen in twee landschappen. De noordwestelijke zijde is open, met veel vergezichten en dijken. Echt hoe je Zeeland kan beleven. Helaas zijn de paden veelal verhard. Het zuidoostelijke deel is meer besloten. Je waant je in bosgebieden. Op de smalle paadjes kun je hier 'bosbaden'. Daartussen ligt de bebouwde kom van Axel, met resten van de vesting uit de 80-jarige oorlog (o.a. de molen op de stadswal). 
Chris onderhoudt de route samen met zijn vrouw. 

TV JR25 kaart aug22 SPraktische informatie

Start- en eindpunt: Voor de deur van museum Het Warenhuis op de Markt van Axel. Daar is ook de bushalte, parkeergelegenheid en horeca.
OV: zie 9292.nl

De route is 14 km lang (korte variant 9 km). Ze is voor ongeveer 50 % onverhard. Stevige waterdichte schoenen worden aanbevolen, enkele paden kunnen modderig en nat zijn. Honden mogen aangelijnd mee. In het broedseizoen geen beperkingen.
Horeca: direct langs de route geen, alleen in Axel. 

KaartRood is verhard, blauw is onverhard.
Inzoombare kaarten: afstandmeten en Routeyou.

Markering en routebeschrijving: de route is volledig tweezijdig gemarkeerd met gele streepjes. Ze loopt grotendeels via het wandelknooppuntennetwerk van Zeeuws-Vlaanderen, maar wijkt op een paar plaatsen wat af. Onderweg kom je langs 22 bezienswaardigheden. Informatie hierover vind je in het document 'Spoorpad Kijkpunten' bij de downloads.

Downloads: Routebeschrijving (met de klok mee) en met globaal kaartje en knooppunten klik hier. Voor het document 'Spoorpad Kijkpunten' klik hierPrintbaar gedetailleerd routekaartje klik hier, GPX-track klik hier  (na downloaden eerst uitpakken).  

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet