Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 

 

 

zaterdag, 08 september 2018 16:31

Bomen verdwenen langs spoordijk Wilnis

Tot haar ontsteltenis ontdekte Renée van der Haar onlangs dat het wandelpad over de spoordijk bij Wilnis volledig 'kaal' was. Alle bomen en beplanting waren verdwenen. Wat was er gebeurd op het wandelpad waar zij zich met andere Tevoeters en buurtbewoners in het verleden zo voor had ingezet? Een overzicht van verleden en heden van het wandelpad op de spoordijk.

foto wilnis oud SmallVroeger liepen er treinen over de spoordijk, treinen van de Haarlemmermeer spoorlijnen. Nadat in 1986 ook de goederentreinen niet meer reden, werd een deel van de tracées wandelpad. In 2002 is, mede met inzet van TeVoet, de oude spoordijk tussen Wilnis en Vinkenveen toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Voor een oud artikel in de Trouw uit 2002 klik hier. Zo is het begonnen. De foto hiernaast (uit het zeer lezenswaardige rapport "Waarover wandelaars willen wandelen", 2013, Wandeloverleg Noord-Holland) geeft de situatie van die tijd weer. Later zijn er 'echte' wandelbruggen aangelegd.

In 2010 was er weer actie nodig. Dit keer om te voorkomen dat het onverharde wandelpad op de dijk geasfalteerd zou worden, zodat er ook fietsers over konden. Voor een videoverslag van een interview met Fred Triep en Joke Frayman en de toenmalige wethouder klik hier.
Ruim 100 mensen namen deel aan de actie-wandeltocht . Met succes: het onverharde wandelpad bleef behouden.

Inmiddels loopt er een heuse wandelroute over het pad: het Bellopad. Deze route is in de zomer van 2017 officieel geopend. De route is een 'spoorlijn-wandelroute', loopt van Mijdrecht naar Abcoude, is 19 km lang en komt onderweg langs oude stationnetjes. De route is vernoemd naar de beroemdste locomotief van de lijn, de Bello. De Bello rijdt nu nog op de museumspoorlijn Enkhuizen-Hoorn. Er is een eigen website met routebeschrijving en achtergrondinformatie. 

wilnis nu 2MediumEn nu ziet hetzelfde wandelpad er zo uit. Alle begroeiing aan weerszijden van het pad is weg. Onderzoek op internet leert dat dit werd aangekondigd in het Groenbeleidsplan 2017-2040 van de gemeente De Ronde Venen. In januari 2018 zijn hier de bomen gekapt om het open karakter van het landschap te herstellen. Behalve dat de bomen gekapt zijn, zullen ook de sloten uitgebaggerd worden, en sommige percelen afgegraven, zodat er weer een drasland zal ontstaan. Of je het wandelpad er aantrekkelijker door vindt geworden of niet, er is wel over nagedacht, en er ligt een breed gedragen omgevingsplan aan ten grondslag. Voor meer toelichting klik hier.

 

ANBI logo
Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet