Deze wandelroute is in eerste instantie gemaakt door Harry Boelen van Stichting De Natuurgids (www.denatuurgids.nl), en aangepast door Margriet Bijvoet (natuurgids IVN Voerendaal), Monique Hermans (voorzitter IVN Heuvelland) en Diny van Faassen (regiocontactpersoon Limburg van TeVoet).
Deze afwisselende rondwandeling vanuit Mechelen voert langs en door oude bossen (Schweibergerbosch, Dunnenbosch en Wagelerbosch), met mooie uitzichten, en aangename rustplekken. De route is voor zeker 80% onverhard.
Deze route is gewandeld als TeVoet Ode-wandeling op 21 oktober 2023 in het kader van de campagne Ode aan het Onverhard Wandelen. Odewandelingen worden onder andere gehouden om de deelnemers te laten zien waarom TeVoet zich samen met Wandelnet inzet om onverharde wandelroutes die dreigen te verdwijnen in stand te houden.
Deze odewandeling is daar een goed voorbeeld van. Je wandelt over graspaden, die als echte wegen afzonderlijk in een weidelandschap gesitueerd zijn: de Zuiderlandweg en de Zuiderwijmers. Dat ze nog bestaan is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Er zijn pogingen ondernomen om van dit pad een fietspad te maken, waarmee de beleving van het landschap volledig anders zou zijn. Voor TeVoet en Wandelnet reden om in verzet te komen. Voor een bericht hierover klik hier. Gelukkig kunt u de waarde van het onverhard wandelen hier nog volop ervaren. Je wandelt door polders en langs dijken over de borders van het Markermeer, en ervaart de rust en de weidsheid van het landschap op een prachtige grasbaan: je kunt echt “in” het landschap zijn.
De route is gemaakt door Johan Zutt en Peter Oosterling. Een verslag van deze wandeling is verschenen in Lopend Vuur, december 2023. Voor dit verslag klik hier.
Deze route is gewandeld als TeVoet Ode-wandeling op 30 september 2023.
De route laat zien hoe je ook in een stadse omgeving heel groen kunt wandelen. Ze gaat door maar liefst vijf parken: Zocherpark – Griftpark – Park Bloeyendael – Wilheminapark – Park Oosterspoorbaan. Behalve groen is de wandeling ook blauw want ze voert langs alle belangrijke waterwegen die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de stad Utrecht: de Stadsbuitengracht – de Vecht – het Zwarte Water – de Grift – de Minstroom – de Krommerijn.
De route is gemaakt door Bertie Schonk.
Een verslag van deze wandeling is verschenen in Lopend Vuur, december 2023. Voor dit verslag klik hier.
De route, een rondwandeling, van ongeveer 12 km.
Deze routes zijn gemaakt door Harry Benschop. De routes zijn voor minimaal 80% onverhard. De routes volgen ook zoveel mogelijk het wandelroutenetwerk, maar soms werd hier vanaf geweken voor een meer onverhard alternatief.
In deze Vallei van het Merkske 3 routes:
A. Zondereigen, rondwandeling van 16,5 km, 90% onverhard, in te korten tot 11 km.
Je kunt helemaal over onverharde paden rond het Belgische grensdorpje Zondereigen lopen, langs de Noordermark, door de beemden van de (gegraven) Schouwloop, beide bovenlopen van grensriviertje Het Merkske en door enkele moergebieden. Knuppelpaden zijn in deze wandeling geen overbodige luxe.
B. Wortel Kolonie, rondwandeling van 14 km, 95% onverhard.
Twee keer leidt een voetbrugje je over Het Merkske. Elke keer vraag je je op deze wandeling af of je nu in Nederland of in België loopt. In de Klapekster, het bezoekerscentrum van Natuurpunt, kunnen ze je alles over het bijzondere grensriviertje Het Merkske en over de landloperskolonie van Wortel-Kolonie vertellen.
C. Baarle - Hoogstraten, lijnwandeling, 18 km, 85% onverhard.
Over akkerpaden, oude kerkepaden, zandbanen, laarzenpaden en dreven in Wortel-Kolonie gaat het bijna geheel onverhard van het enclavedorp Baarle-Nassau/Hertog naar Hoogstraten, een oud stadje in de Noorderkempen, met de grens en Het Merkske als leidraad.
Voor kaartjes en routebeschrijvingen van deze drie wandelroutes klik op lees meer.
Deze routes zijn gemaakt door Harry Benschop. De routes zijn voor minimaal 80% onverhard. De routes volgen ook zoveel mogelijk het wandelroutenetwerk, maar soms werd hier vanaf geweken voor een meer onverhard alternatief.
Wandelend in Zeeuwsch-Vlaanderen steek je vaak ongemerkt de grens over. Niet verwonderlijk, want ook voor natuurgebieden, kreken, moervaarten en oude verdedigingslinies is de huidige grens geen issue. Gelukkig zijn de wandelnetwerken aan beide zijden van de grens keurig op elkaar afgestemd. Twee voorbeelden: een wandeling (Stropersbos) in het oosten bij Clinge/De Klinge ten zuiden van Hulst, in de schrijfwijze van dit grensdorp wordt wel onderscheid gemaakt, en een wandeling in het uiterste westen van Zeeuwsch-Vlaanderen bij Retranchement: Het Zwin waar je grenspalen midden in het water ziet staan. Twee wandelingen in een heel verschillend landschap, een grotere tegenstelling ga je niet vinden.
A. Stropersbos, rondwandeling van 13 km, 83% onverhard.
Van de ‘Oude Statie’ langs de MT-lijn (Mechelen-Terneuzen, vanaf 1968 buiten gebruik) wandel je zo het inmiddels weer behoorlijk natte Stropersbos in, met nog sporen van een in 1701 aangelegde Linie. Zijn naam ontleent het bos overigens aan een adellijke familie die het landgoed eeuwenlang in bezit had. Op de terugweg gaat het aan Nederlandse kant van de grens door het Waterwingebied, een van de weinige plekken in het Zeeuwse acherland met zand in de ondergrond. Op de grens kom je nog enkele oude Oostenrijkse grensstenen tegen.
B. Het Zwin, rondwandeling van 11 km, 88% onverhard.
Dit gebied is in de afgelopen jaren tweemaal zo groot gemaakt, vergelijkbaar met het ontpolderen van de Hedwigepolder, maar dan zonder veel rumoer. Vanuit Retranchement (dat ligt echt in Nederland) is een mooie route te maken, waarbij je op meerdere punten je hart kunt ophalen aan de geschiedenis van de Zwinstreek.
Voor kaartjes en routebeschrijvingen van deze drie wandelroutes klik op lees meer.
Deze route is gewandeld als TeVoet Ode-wandeling op 28 augustus 2023.
De route is gemaakt door Lia Trimp.
De route, een lijnwandeling, is ongeveer 16 km en kan ingekort worden tot ongeveer 10 km.
Ze brengt je vanaf station Gouda langs de Reeuwijkse plassen over de Steinse Tiendweg naar Haastrecht. Daar over de Hollandse IJssel en langs het museum Bisdom Van Vliet (met prachtige tuin) verder over de Hollandse graskaden naar Stolwijk. Veel van deze kaden zijn mede dankzij de inzet van TeVoet te belopen. Ook de wandelnetwerken in deze omgeving (en in heel Zuid-Holland) zijn op initiatief van TeVoet ontwikkeld in samenwerking met de provincie en andere instanties zoals Staatsbosbeheer en gemeenten.
info@tevoet.nl
Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl
Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384