Vereniging van wandelaars.
Onverhard wandelen, natuurlijk!

 

 

Wandeltips

woensdag, 28 september 2022 13:43

Wandelen over boerenlandpaden

In het septembernummer 2022 van Lopend Vuur is aandacht besteed aan boerenlandpaden: de onstaansgeschiedenis en hoe het er nu mee staat. Hierdoor zin gekregen om eens over zo’n mooi boerenlandpad te gaan wandelen? Maar waar liggen die paden?
LV sep 22 boerenlandpadenEr bestaat geen overzicht van alle boerenlandpaden in Nederland. Op de website van Wandelnet blijkt er geen apart selectiecriterium ‘boerenlandpad’. De zoekfunctie ‘natuurpad’ levert een lijst op waarin 7 boerenlandpadroutes staan. De routes staan op de kaart, maar de links naar de routeinformatie blijkt niet te werken.

Maar verder speurwerk, met name op basis van de Special "Wandelen op boerenlandpaden" van Wandelnet van rond 2012 levert uiteindelijk toch heel wat mooie routes en interessante informatie op. 

Deze route is gemaakt door Frits Kluijtmans en Lucien Smets van IVN Voerendaal. Zij hebben deze beschikbaar gesteld voor alle TeVoeters en andere liefhebbers van onverhard wandelen.
In Lopend Vuur van april 2022 geeft Diny van Faassen een impressie van deze route. 
RvA IVN Voerendaal bew M

De route start bij de ingang van de ENCI-groeve.
Ze is ongeveer 7 km lang en vrijwel volledig onverhard. Onderweg prachtige vergezichten over het dal van de Jeker en de Maas.
Voor het artikel in Lopend Vuur klik hier
Voor een kaartje, informatie over de startplaats en de routebeschrijving, klik op lees meer.

woensdag, 30 maart 2022 09:38

De 5 meest populaire NS-wandelingen

Populair, dat zijn de door Wandelnet samengestelde NS-wandelingen. In totaal zijn er 45 van deze wandelingen die lopen van station tot station, wel zo makkelijk toch? De populairste is NS-wandeling de Utrechtse Heuvelrug.
Voor het hele artikel klik hier.

zaterdag, 18 september 2021 15:44

Op dood spoor: wandelen over oude spoortracés

(Dit stuk is ook verschenen in Lopend Vuur, september 2021. pagina 11)

In het begin van de vorige eeuw waren er heel veel spoorlijnen. Naast het normaalspoor (1435 mm breed) was er veel smalspoor. Veel van deze spoorlijnen zijn in de loop van de tijd opgeheven. Soms werden ze ontmanteld, soms omgebouwd tot fietspad (bv de Halvezolenroute en de Baronnenlijn) en soms werden ze geheel of gedeeltelijk ‘teruggegeven aan de natuur’. Een aantal van deze oude spoortracés is te bewandelen. Boeiende routes, met vaak verrassende natuur, oude stationsgebouwen en ander spoormaterieel, en rijk aan verhalen. Hier een paar mooie voorbeelden:
- Spookspoor door de Meinweg, tracé van de IJzeren Rijn van Roermond naar Vlodrop
- Bellopad, over het tracé van de oude tramlijn Mijdrecht - Abcoude
- Wandelspoor van Assen naar Stadskanaal

dinsdag, 27 april 2021 14:27

Toppers: bergwandelen in Nederland

(Dit stuk is als artikel met kaartjes en foto's verschenen in Lopend Vuur, april 2021)

De hoogste berg van Nederland, de Mount Scenery (887 m) ligt ver weg, in Caribisch Nederland op Saba. Europees Nederland is vlak, maar niet overal. Op sommige plaatsen zijn er wel degelijk hoogteverschillen. En deze hoogteverschillen bieden de wandelaar extra uitdagingen en extra voldoening. Je kunt er jezelf voorbereiden op zwaardere bergtochten in het buitenland. Je kunt de opwinding ervaren van het bereiken van de top, van het genieten van een mooi uitzicht. Het geeft je wandeling een doel, mèt beloning. 

Toppen, ook als ze niet zo hoog zijn, hebben een grote aantrekkingskracht. Ze geven je als wandelaar een doel. Voor de beleving van hoogte is niet zozeer het aantal meters boven NAP van belang, maar vooral de ‘verheffing’ boven de omgeving. Bij het klimmen verandert het uitzicht voortdurend. En boven aangekomen word je beloond met een gevoel van geluk. Met dank aan de endorfines die tijdens de klim naar boven zijn aangemaakt. De langere bergwandelingen bieden naast deze ervaringen ook: mooie bossen en weides, vergezichten, stromende beekjes, vaak stilte en rustige onverharde paden: een sound-of-music-gevoel.

Soorten bergen in Nederland
De grootste hoogtes vind je in het Zuid-Limburgse Heuvelland, op de grens met België. Dalenland zou juister zijn, want het reliëf is vooral ontstaan doordat regenwater dalen heeft uitgesleten aan de rand van het hoogplateau. Alleen hier liggen toppen boven de 200m van Nederland, met als hoogste punt de Vaalserberg van 323m. Een tweede bron van bergen zijn de stuwwallen, ontstaan doordat in de laatste twee ijstijden het oprukkende landijs de aarde heeft opgestuwd. Bij het smelten van het ijs zijn ook hier mooie dalen aan de randen van de wallen ontstaan. Met als resultaat prachtige wandelgebieden in Overijssel, Gelderland en Utrecht met veel toppen tussen de 50 en 100m.Ook de wind heeft ons land bergen van zand gebracht: de duinen. De hoogste toppen van de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en Friesland zijn te vinden langs zee en zijn in het algemeen rond de 50m. De zandverstuivingen elders in het land zijn lager. En ook de mens maakt bergen, met afvalbergen als basis. De hoogste bergen in Groningen, Drenthe, Flevoland en Noord-Brabant zijn zo ontstaan.

In dit stuk een aantal suggesties voor zowel meerdaagse ‘bergtochten’ als ééndaagse ‘toppertjes’. 

In Nederland zijn er naast de LAW’s en de Streekpaden nog veel andere meerdaagse wandelroutes. In deze serie komen die minder bekende routes aan bod. Dit keer routes die grotere en kleinere rivieren volgen. Dit artikel is gepubliceerd in Lopend Vuur, september 2020.

Stromen en rivieren hebben een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Ze komen ergens vandaan, ze gaan ergens heen. Ze bieden daarom als vanzelf een reisdoel. Er is veel en gevarieerde natuur rond de rivieren en mensen hebben door de tijd heen gewoond en gewerkt langs de rivieren. De rivier is altijd vriend en vijand geweest. En de overkant is zowel dichtbij als veraf. Kortom: mooie routes door gebieden waar veel te zien en te beleven is.

Pagina 1 van 3

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet