Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

woensdag, 28 september 2022 13:43

Wandelen over boerenlandpaden

In het septembernummer 2022 van Lopend Vuur is aandacht besteed aan boerenlandpaden: de onstaansgeschiedenis en hoe het er nu mee staat. Hierdoor zin gekregen om eens over zo’n mooi boerenlandpad te gaan wandelen? Maar waar liggen die paden?
LV sep 22 boerenlandpadenEr bestaat geen overzicht van alle boerenlandpaden in Nederland. Op de website van Wandelnet blijkt er geen apart selectiecriterium ‘boerenlandpad’. De zoekfunctie ‘natuurpad’ levert een lijst op waarin 7 boerenlandpadroutes staan. De routes staan op de kaart, maar de links naar de routeinformatie blijkt niet te werken.

Maar verder speurwerk, met name op basis van de Special "Wandelen op boerenlandpaden" van Wandelnet van rond 2012 levert uiteindelijk toch heel wat mooie routes en interessante informatie op. 

Zuid-Holland
De eerste 7 gevonden routes blijken te zijn van Wijk en Wouden, en ze liggen in het gebied tussen Leiden - Alphen ad Rijn – Zoetermeer. Wijk en Wouden is een Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Maar voor hun routes moet je zijn op de website van de coöperatie De Groene Klaver (www.degroeneklaver.nl). Op een kaart staan de verschillende routes ingetekend. Naast een te downloaden folder (met kaartje) en een gpx-track voor de gsm, is er ook informatie over de boerenbedrijven in deze regio te vinden. Aangegeven is ook welke trajecten over een boerenlandpad gaan.
Een andere partner in de coöperatie De Groene Klaver is de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond (www.anlvgeestgrond.nl). Op haar website is ook heel veel wandelinformatie te vinden, bv over ommetjes waarbij gedetailleerde informatie over verhard/onverhard wordt gegeven.
ANLV Vockestaert (Midden-Delfland) heeft samen met de vereniging Midden-Delfland 5 routes ontwikkeld. Via de website van Vockestaert (www.vockestaert.nl) zijn ze zonder problemen te vinden.
Ook Den Hâneker, de oudste Natuur- en Landschapsvereniging van Nederland (Alblasserwaard/Vijfheerenlanden), was actief betrokken bij het initiatief van de boerenlandpaden. De boerenlandpaden lijken allemaal opgenomen te zijn in het wandelnetwerk. Op haar website (denhaneker.nl/wandelen) verwijst ze voor de routes door naar andere organisaties. Het Schaapskooipad (ondergebracht bij de Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden) ademt nog de sfeer van een echte boerenlandpadwandeling. Alleen al het lezen van de folder is genieten.  

Texel
Ook de agrarische vereniging De Lieuw op Texel heeft wandelroutes over boerenlandpaden ontwikkeld. Te vinden op hun website www.delieuw.nl 

Oost Noord-Brabant
In de regio Uden hebben de Maashorstboeren nog steeds routes. www.maashorstboeren.nl 

Regio Nijmegen
De vier routes over boerenlandpaden in de Ooijpolder en Groesbeek zijn ‘ondergebracht’ bij visitNijmegen (www.visitnijmegen.com/berg-en-dal/wandelen) . Even naar beneden scrollen op de website, onderweg kom je ook een interessante pagina met struinroutes tegen! Voor de vier boerenlandpaden heb je wel een app nodig (RoutAbel) en moet je de routebeschrijving kopen. Maar op de website staat de route ingetekend op de kaart, dus je kunt hem overnemen.

Drenthe
In het dorp Witteveen (in Drenthe) werd een ommetje over het boerenland van boer Horsting gemaakt. Deze route blijkt nog steeds te bestaan. Op de website dorpwitteveen.nl/ommetje-witteveen meer info en een prachtige routegids. Voor het onderhoud krijgt de vrijwilligersgroep hulp van Staatsbosbeheer.

Flevoland
Flevolandse boeren ontwikkelden 12 routes (onder de naam Op de Kuierlatten). Die zijn nu te vinden bij Landschapsbeheer Flevoland (landschapsbeheerflevoland.nl/activiteiten/op-de-kuierlatten.html). Prachtige informatiefolders die echt de betrokkenheid van de boeren laten zien.

Gelderland en Utrecht
In Gelderland en Utrecht worden rond boerenlandpaden routes ontwikkeld door de Stichting Landschap Erfgoed Utrecht en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Dat zijn de bekende klompenpaden (www.klompenpaden.nl).

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet