Vereniging van wandelaars.
Onverhard wandelen, natuurlijk!

 

 

zaterdag, 18 september 2021 15:44

Op dood spoor: wandelen over oude spoortracés

(Dit stuk is ook verschenen in Lopend Vuur, september 2021. pagina 11)

In het begin van de vorige eeuw waren er heel veel spoorlijnen. Naast het normaalspoor (1435 mm breed) was er veel smalspoor. Veel van deze spoorlijnen zijn in de loop van de tijd opgeheven. Soms werden ze ontmanteld, soms omgebouwd tot fietspad (bv de Halvezolenroute en de Baronnenlijn) en soms werden ze geheel of gedeeltelijk ‘teruggegeven aan de natuur’. Een aantal van deze oude spoortracés is te bewandelen. Boeiende routes, met vaak verrassende natuur, oude stationsgebouwen en ander spoormaterieel, en rijk aan verhalen. Hier een paar mooie voorbeelden:
- Spookspoor door de Meinweg, tracé van de IJzeren Rijn van Roermond naar Vlodrop
- Bellopad, over het tracé van de oude tramlijn Mijdrecht - Abcoude
- Wandelspoor van Assen naar Stadskanaal

Spookspoor door de Meinweg: nooit meer treinen?
doodspoor bewIn 1879 werd de IJzeren Rijn geopend: een spoorlijn van de haven van Antwerpen naar het Ruhrgebied. Het Spoor Mechelen – Terneuzen (zie Spoorpad Axel, Jubileumroute 25), is ook deel van de IJzeren Rijn. In 1879 werd de IJzeren Rijn geopend: een spoorlijn van de haven van Antwerpen naar het Ruhrgebied. Het Spoor Mechelen – Terneuzen (zie Jubileumroute 25 Soorpad Axel), is ook deel van de IJzeren Rijn. In 1991 wordt het goederenvervoer via de IJzeren Rijn gestopt en sindsdien rijden er geen treinen meer tussen Roermond en Dalheim, dat net over de grens bij Vlodrop ligt.  De route loopt door de Meinweg, een groot grensoverschrijdend Nationaal Park met een uniek terrassenlandschap. Onderweg passeer je het oude grensstation Vlodrop. De stationsgebouwen zijn afgebroken, maar café van Kempen met museale inrichting en Hotel St. Ludwig zijn er nog wel. België wil de spoorlijn reactiveren. In 2003 heeft het Permanente Hof van Arbitrage uitspraak gedaan: België heeft recht op reactivering. Maar Nederland houdt vol: niet opnieuw treinen door dit Nationaal Park. Spoorlijn heropenen is te gevaarlijk voor wandelaar en natuur! Er wordt gezocht naar een alternatief.

Informatie over de route
Het oude tracé is als 2-daagse wandelroute beschreven door Sander Groen in de Volkskrant-rubriek 'Het Ommetje', voorzien van een audiotour.
De route is 22 km lang, en loopt van station Roermond tot de duitse grens bij Vlodrop - Dalheim.
Ze is niet bewegwijzerd, soms goed begaanbaar, soms overwoekerd: beetje ruig dus.
De route is ook te vinden in Routeyou en in Afstandmeten. 
Voor een roadbook klik hier.
Voor een GPX-track klik hier (na downloaden eerst uitpakken).

Bellopad, een springlevend traject
foto station bellopad bewMDit pad is ‘volledig aangekleed’, met gerestaureerde stationsgebouwtjes, pleisterplaatsen, evenementen en een eigen website (www.bellopad.nl). De eerste helft van de route volgt de oude tramlijn Mijdrecht – Abcoude. Onderweg prachtige natuur (Demmerikse polder, Vinkeveense plassen en de Amstel) en historische bouwwerken (de stations Mijdrecht, Wilnis en Abcoude, het Spoorhuis Vinkeveen, het Gemaal De Ruiter en het Fort Abcoude). Het 19 km-lange pad is vernoemd naar de meest bekende locomotief op deze lijn, de Bello. De Bello rijdt nog steeds op de museum-spoorlijn van Enkhuizen naar Medemblik. TeVoet heeft aan de wieg gestaan van deze route. Dankzij diverse acties van TeVoet in 2002 kwam er een brug die de spoordijk bij Wilnis toegankelijk maakte voor wandelaars. Later waren meerdere acties nodig om te voorkomen dat het mooie onverharde pad geasfalteerd zou worden.

Informatie over de route
De route is 19 km lang, en loopt van Mijdrecht naar Abcoude. Ze is deels onverhard.
Ze is niet bewegwijzerd en goed begaanbaar. Op de website van het Bellopad is de route op kaart te zien en een gedetailleerde routebeschrijving te downloaden.

Onthaasten op het Wandelspoor tussen Assen en Stadskanaal
stoomtrein stadskanaal bewSOok de oude spoorlijn van Assen naar Stadskanaal (of omgekeerd) is tegenwoordig een wandelroute. Een prima idee voor een paar dagen heerlijk onthaasten. Je waant je terug in de tijd, wandelend door het Drentse landschap, met een mooie routebeschrijving, langs brinkdorpen en oude haltegebouwen. Je kunt ongeveer halverwege stoppen in Gieten. En je kunt in stijl, wel een beetje primitief, overnachten in een treinwagon op het spooremplacement in Stadskanaal. Om de treinbeleving kompleet te maken kun je vanaf station Stadskanaal, op sommige dagen in het zomerseizoen, met de STAR-stoomtrein heen en weer naar Veendam. 
Voor een wandelverslag met heel veel links naar achtergrondinformatie van wandelaar Henk-Jan van der Klis klik hier. (april 2023: website error)

Informatie over de route
De route is 30 km lang en vrijwel volledig onverhard.
Het Wandelmagazine heeft twee gedetaillerde routebeschrijvingen gepubliceerd.
Voor een routebeschrijving van Assen naar Stadskanaal klik hier.
Voor een routebeschrijving van Stadskanaal naar Assen klik hier.
Een kaartje van de route met leuke promotiefilmpjes en nog veel meer tips voor leuke dingen in Drenthe vind je op de website isditleuk.nl  
Voor het traject Assen - Gieten klik hier, voor het traject Gieten - Stadskanaal klik hier.
Ook op de website van Drenthe.nl  zijn de routes te vinden als twee rondwandelingen: Wandelspoor West en Wandelspoor Oost.

 

 

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet