Vereniging van wandelaars.

Onverhard natuurlijk!

 

 

 

 

dinsdag, 20 april 2021 21:44

Toename overlast motorcrossers en mountainbikers op wandelpaden

Het aantal motorcrossers en mountainbikers, dat verbodsbepalingen en borden Wandelpad negeert en toch over grasdijken en (onverharde) paden in de natuur rijdt, lijkt te groeien. Dat illegale gebruik veroorzaakt veel schade aan paden en natuur en roept  ergernis op bij wandelaars. Ze moeten goed opletten niet omver gereden te worden of ze worden op veel herrie getrakteerd. Verder kunnen paden, zeker in regenachtige periodes, bijna onbegaanbare moddersporen worden. Terreinbeheerders proberen dit wel aan te pakken, maar hebben daarbij wel de medewerking van wandelaars nodig. Hoe?

Een TeVoet-lid heeft zijn ervaringen met ons gedeeld. Tijdens zijn wandeling in de polder signaleerde hij zowel motorcrossers als mountainbikers op wandelpaden. Hij maakte foto’s en stuurde een melding naar het waterschap (de terreinbeheerder).

De reactie van de afdeling Handhaving: “Uw melding is voor velen een doorn in het oog.  Ook voor ons is het crossen op een dijklichaam niet wenselijk en zelfs verboden. Het aanpakken van dit probleem is echter best lastig. Wij als waterschap hebben maar beperkte middelen en bevoegdheden. Een kat en muis spel, zonder dat de crosser een kenteken heeft, zijn mooie video’s voor op internet. Dit willen wij dan ook voorkomen. Daarom willen wij dit probleem samen met o.a. Rijkswaterstaat, natuurbeheerders en politie aanpakken. Uw meldingen zijn van belang. Ik begrijp dat vaak het gevoel heerst dat wij geen actie ondernemen. Wij monitoren echter alle meldingen en proberen samen met anderen controles uit te voeren. Daarom is het doen van een melding wel belangrijk. Graag wil ik meegeven dat wij kijken naar frequentie, aantal crossers en mountainbikers met de schade/overlast die daardoor ontstaat. Met vragen kunt u ons altijd bellen.”

2021febmotorcrosser fotoMocht u zelf motorcrossers of mountainbikers zien op wandelpaden waar dat verboden is, doe dan een melding bij de terreinbeheerder (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, een van de Landschappen, waterschap) of indien de beheerder onbekend is, bij de gemeente of de politie. Liefst met een foto bijgevoegd. Wees wel voorzichtig! Recent is een wandelaar die in gezelschap van zijn kleinkind in de natuur nabij Leende-Heeze illegale motorcrossers wilde fotograferen, hardhandig aangepakt en zijn mobiel uit de hand geslagen.

ANBI logo
Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL49 INGB 0000372685
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet