Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

zaterdag, 02 januari 2021 23:36

Jubileumroute 11 Kabbelend naar Spoordonk (NB)

De favoriete wandeling van Agnes Leijen gaat van Moergestel naar Spoordonk, langs beken en vennen ten zuiden van Oisterwijk. Het begin- en eindpunt liggen aan dezelfde buslijn.

TV JR11 foto5 middelJe loopt door drie verschillende beekdalen: die van de Reusel, Beerse en Rosep. Alle drie juweeltjes van meanderende beken. Zestien kilometer, vrijwel helemaal onverhard! 
De wandeling begint al meteen heel mooi op een smal pad langs de Reusel. Deze beek stroomt vervolgens met enorme bochten door het bos Oude Hondsberg. In de drogere Oisterwijkse Bossen slingert het pad langs grote en kleinere vennen, ontstaan in de laatste ijstijd. Het tweede deel van de route loopt op de zuidgrens van de Kampina, weg van de drukte. Het laatste stuk loop je door het Dal van de Beerze, een nat gebied waar de beek heel lieflijk doorheen meandert. Diezelfde beek brengt je via een smal pad dat erlangs loopt tot aan het eindpunt van de wandeling: uitspanning de Spoordonkse Watermolen.

TV JR11 foto2 Klein

Ik vind een lijnwandeling avontuurlijker. Het voelt meer als ‘te voet’ gaan in plaats van wandelen. Doordat er een doel is heb ik, in vergelijking met een rondwandeling, veel meer het gevoel dat ik werkelijk onderweg ben.
Je kunt lijnwandelingen ook veel makkelijker over onverharde paden uitstippelen: je hoeft namelijk niet in eenzelfde wandelgebied ook nog eens terug te lopen wat ertoe kan leiden dat je meer concessies moet doen (door te moeten kiezen voor een verharde of minder mooie weg).

Deze route heeft extreem veel variatie in landschappen. Overgangsgebieden vind ik interessant, juist omdat daar een geleidelijke verandering van natuurlandschap naar cultuurlandschap te zien is. 
En er is op verschillende plekken langs de route horeca. Eén daarvan is het heel idyllisch gelegen Boshuis Venkraai, ongeveer op een kwart van de route. En aan het einde van de wandeling, met uitzicht op de Beerze kun je bij de mooie Spoordonkse Watermolen uitblazen. 

TV JR11kaart3bew2Praktische informatie

De route is 16 km lang waarvan 90 % onverhard.
Schoeisel:
stevige en waterdichte schoenen zijn noodzakelijk omdat het drassig kan zijn langs de beken.

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou
Downloads: Routebeschrijving klik hier. Printbaar routekaartje klik hier. GPX-track klik hier (na downloaden eerst uitpakken).

Startpunt: bushalte Moergestel, Herengoedstraat. Navigatie: kruising Herengoedstraat en Raadhuisstraat, Moergestel.
Eindpunt: bushalte Spoordonk, Bernadettestraat. Navigatie: kruising Bernadettestraat en Spoordonkseweg, Oirschot.
OV: buslijn 141 is een directe busverbinding tussen begin- en eindpunt. Buslijn 141 loopt van station Tilburg naar station Best. Dienstregeling te vinden op www.arriva.nl  Tip: Ga je met de fiets of auto: parkeer dan in Spoordonk en neem de bus naar het beginpunt. Zo hoef je niet meer op de tijd te letten om de bus terug te halen.

Horeca op een rij: in Moergestel: Bij Wout en herberg De Veerkes. Onderweg: Boshuis Venkraai en Streekcafé Klein Oisterwijk. En bij het eindpunt Spoordonkse Watermolen.

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet