Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

zaterdag, 20 maart 2021 22:47

Jubileumroute 16 Zoddenpad (U)

Dit Zodden(Klompen)pad lopen op een stralende voorjaarsdag is de favoriete wandeling van Ineke Thierauf. 

TV JR16 foto1aVooral doordeweeks, als het rustig is. In het voorjaar is het optimaal genieten van de rijkdom aan vogels en planten in dit gebied. Hoewel het in de winter in de sneeuw ook heerlijk is.

TV JR16 foto2a

De wandeling gaat door de weer in moeras-natuur veranderde polders tussen Utrecht en Hilversum. Pas sinds zomer 2017 is deze wandeling mogelijk dankzij Natuurmonumenten. Dit pad gaat deels over een korte nieuwe dijk, die in 2017 is aangelegd om een (water)scheiding te maken tussen de boerenweilanden en de nieuwe natuurgebieden ten zuidoosten van de Loosdrechtse Plassen.

In dit gebied wordt al jaren veel werk gemaakt van het verbeteren van het netwerk van natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur rond Utrecht. Op de site van Natuurmonumenten zelf wordt terecht lyrisch gesproken over dit gebied. “De Tienhovense Plassen zijn belangrijk voor weide-, water- en moerasvogels. Zo broeden er zeldzame broedvogels als de roerdomp en zwarte stern. Weidevogels als grutto, tureluur, watersnip bevolken het gebied. En in het bos leven dassen, hermelijnen, en eekhoorntjes. Verder zijn er noordse woelmuis, kamsalamanders en vele soorten libellen en waterjuffers gesignaleerd. Bijzonder zijn de planten die gebonden zijn aan kwelwater zoals krabbescheer, waterviolier, holpijp, waterdrieblad en blaasjeskruid. Maar ook groeit er winterpostelein, pastinaak en dauwbraam. Langs de Kanaaldijk groeit agrimonie.  Er is voedselrijke grond afgeplagd en er zijn poelen en natuurvriendelijke oevers aangelegd om bijzondere planten en dieren een kans te geven. In het authentieke landschap van moeras en moerasbos is het oude verveningspatroon nog herkenbaar.” Natuurmonumenten maakt soms dichtgegroeide petgaten weer open, of graaft nieuwe. Zo behoudt ze de plantensoorten die bij de verschillende verlandingsstadia horen.

Aan de Dwarsdijk staat een Hollandse wipwatermolen, genaamd De Trouwe Wachter. Deze molen verzorgde vanaf 1832 tot 1948 de bemaling van de Oostelijke Binnenpolder. In de oorlogsjaren was deze molen een echte trouwe wachter, want aan de stand van de wieken was te zien of er een razzia aan de gang was (er waren veel onderduikers in de omgeving aanwezig). Naast de molen ligt een houten schutsluis, die in 1982 geheel werd gerestaureerd.

TV JR16 kaart defPraktische informatie

De route is 13 km en zeker 50% onverhard. De route volgt het wandelknooppuntennetwerk.
Het terrein kan erg modderig zijn.

Startpunt (S): Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, 3612 BA Tienhoven.

OV: Bus 122, Station Overvecht busstation perron C richting Nieuw- Loosdrecht, uitstappen halte Oud-Maarsseveen, Maarsseveensevaart. Loop dan 2 minuten door in de rijrichting naar het startpunt. Let op: rijdt overdag éénmaal per uur, niet op zondag,.

Honden: verboden.

Horeca: Café het Kikkertje, Looydijk 15, 3612 BC Tienhoven, 06 23593307. Wisselende openingstijden.
Bij het streekmuseum/boerderij Vredegoed is een rustpunt waar je zelf koffie/thee kunt zetten. Tijdens de openingstijden biedt het museum zelf horeca.
IJsboerderij Westbroek, Kerkdijk 141, 3615 BD Westbroek, 0346 - 281288, openingstijden volgens de website (advies: bel eerst voor je je kinderen ijs belooft): donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur, zaterdag van 13.00-17.00 uur.

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en GPX-tracks zijn te vinden via afstandmeten en Routeyou

Niet te missen: Streekmuseum Vredegoed, een soort openluchtmuseum in het klein. En de Hollandse waterwipmolen De Trouwe Wachter.

Downloads: Routekaartje klik hier. GPX-track klik hier (na downloaden eerst uitpakken).  
Knooppuntenlint: 13, 39, 25, 14, 74, 73, 66, 67,13

Meer informatie is ook te vinden op https://klompenpaden.nl/klompenpad/zoddenpad/

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet