Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

zondag, 16 mei 2021 20:44

Jubileumroute 18 Fortenpad bij Koewacht (Z)

Dit is een van de favoriete wandelroutes van Chris Louwerse. Startpunt is het dorp Koewacht, het vlassersdorp, gelegen in Zeeuws-Vlaanderen op de grens met België. De route loopt langs de overblijfselen van het strijdgewoel tussen de Spanjaarden en Staatsen (80-jarige oorlog, 1568 - 1648) en langs resten van de strijd tussen water en land. 

TV JR18 foto 1In het gebied van het wandelnetwerk "Langs Linies en Kreken" zijn vooral resten te zien van spaanse forten en Liniedijken. Tussen deze vestingwerken liggen diverse kreken, die dikwijls zijn ontstaan doordat in die oorlog het land onder water werd gezet. Op sommige aarden forten heeft aanvankelijk niet eens een gebouw gestaan. De forten worden ook wel aangeduid als schansen of redoutes. De forten op deze route zijn vooral van de Spanjaarden geweest. De Staatse forten lagen wat verder naar het noorden, bij Axel. Soms hebben ze later ook nog een rol gespeeld.
Op de grens van Zeeuws-Vlaanderen en België ligt ook een zandgebied te vergelijken met de Kempen. Ook bijzonder: ieder voorjaar zijn, op steeds wisselende plaatsen, bloeiende bollenvelden te zien, en in de zomer lelies. 

TV JR18 foto 3

Onderweg kom je gewassenborden tegen, met informatie over de gewassen die op het land staan en wat er verder mee gebeurt. Er zijn 12 vertelpunten, met informatie over o.a. vlas, de grens, de forten en de legende van fort Moerspui. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.beleefdekern.nl

De route is 17 km lang, de langere variant bijna 20. Ruim de helft is onverhard. De route volgt het wandelnetwerk. Het knooppuntenlint en een uitgebreide routebeschrijving met achtergrondinformatie is te vinden bij de praktische informatie.
Trek wel waterdichte schoenen aan, want het kan nat zijn op de graspaden. 

TV JR18 kaartPraktische informatie

De route is 17 km (lange variant 20) en zeker 50% onverhard. De route volgt het wandelknooppuntennetwerk. De graspaden kunnen nat zijn.

Startpunt (S): Kerkplein, Koewacht. Koewacht is een grensdorp in Zeeuws-Vlaanderen, iets ten zuidoosten van Terneuzen.

Auto: Westerscheldetunnel - Terneuzen - Axel - Koewacht;
of via België: Antwerpen richting Brugge/Knokke, N49, afslag Kruisstraat, richting Axel, maar direct richting Koewacht, in de bebouwdde kom nog even richting Axel (= via BB) tot op Nederlands grondgebied;
Parkeren bij de RK kerk van het Nederlandse Koewacht (P)

OV: met NS naar station Breda of naar Goes. Vanaf Breda of Goes met een bus verder. Voor actuele informatie: zie 9292.nl 

Honden: tussen knpp 82 en 86 geldt een verbod voor honden ivm schapen. Alternatief: zuidelijke weg langs Nieuwe Molen nemen..

Horeca: diverse horeca in Koewacht, eetcafé voorbij knpp 23, theetuin vlakbij knpp 90, en café via een kleine omweg bij knpp 41 (richting knpp 87 - 88).

MuseumVlasmusem in Koewacht is beperkt open.

Kaart: Rood is verhard, blauw is onverhard. Inzoombare kaarten en tracks zijn te vinden in afstandmeten en Routeyou. Voor de korte variant in afstandmeten klik hier, in Routeyou klik hier. Voor de lange variant in afstandmeten klik hier, in Routeyou klik hier

Knooppuntenlint31 - 23 – 33 – 32 – 30 - 91 – (uitbreiding 91– 92 – 65 – 81) 90 – 82 - 81 – 80 – 86 - 71 – 12 – 11 – 41 – 44 – 22 - (richting 47 maar Schoolstraat i.p.v. Grensstraat) – 31.
We volgen de gele pijlen op de groene bordjes waarbij alleen op de knpp het volgende getal vermeld wordt. Waar geen markering aanwezig is gaan we gewoon rechtdoor.

Downloads: Routebeschrijving met overzichtskaartje klik hier, printbaar gedetailleerd routekaartje korte variant klik hier, GPX-track korte variant klik hier  (na downloaden eerst uitpakken).  
Printbaar gedetailleerd routekaartje lange variant klik hier, GPX-track lange variant klik hier (na downloaden eerst uitpakken).

Opmerkingen over de route graag melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet