Vereniging van wandelaars.

Onverhard wandelen,  natuurlijk! 

 

 

zaterdag, 12 september 2020 23:50

Minder bekende meerdaagse wandelroutes: langs beken en rivieren

In Nederland zijn er naast de LAW’s en de Streekpaden nog veel andere meerdaagse wandelroutes. In deze serie komen die minder bekende routes aan bod. Dit keer routes die grotere en kleinere rivieren volgen. Dit artikel is gepubliceerd in Lopend Vuur, september 2020.

Stromen en rivieren hebben een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Ze komen ergens vandaan, ze gaan ergens heen. Ze bieden daarom als vanzelf een reisdoel. Er is veel en gevarieerde natuur rond de rivieren en mensen hebben door de tijd heen gewoond en gewerkt langs de rivieren. De rivier is altijd vriend en vijand geweest. En de overkant is zowel dichtbij als veraf. Kortom: mooie routes door gebieden waar veel te zien en te beleven is.

Via Gulia

Geul MiddelDeze route volgt de Geul, de snelst stromende rivier van Nederland, van de bron bij Lichtenbusch (op de Belgisch-Duitse grens iets ten Zuiden van Aken) tot aan de uitmonding in de Maas bij Voulwames (gemeente Meerssen).  De route gaat door het meest on-Nederlandse stukje Nederland. Eind vorige eeuw is de route beschreven door de Valkenburgse Alpen Vereniging (Vallekebergse Alpe Vrung) in De Wandelgids voor het Geuldal. Begin deze eeuw werd ze met stevige steun uit een Europees Fonds als grensoverschrijdend wandelproject ‘op de kaart’ gezet. Helaas gaat de nieuwe route veel minder over onverharde wegen. Er is een officiële website www.viagulia.be (die matig bijgehouden wordt) en een Duitse gids. De hoofdroute is 53 km lang en bewegwijzerd. Een kaart van de route is te koop bij de VVV in Valkenburg. Informatief is de website  www.trekkings.be/viagulia.htm en de Nederlandse gids De Geul van bron tot monding van Olaf Op den Kamp.

Maaspad

Maaspad MiddelIn februari 2013 begon Nico Gerrits met de ontwikkeling van een wandelroute langs de Maas van Eijsden tot de Noordzee (Rockanje). Geen kleinigheid! Al in mei 2014 werd de route geopend: 415 km, verdeeld over 20 etappes van 20 - 25 km, met een prachtige en overzichtelijke gids met kaarten, beschrijvingen en achtergrondinformatie en tips. Er is ook een uitgebreide website: www.maaspad.nl  Als je je inschrijft voor de (individuele) prestatietocht kun je van diverse extra’s gebruik maken, zoals overnachtingsmogelijkheden na iedere etappe en GPX-tracks.  Soms loop je heel dicht langs de Maas, soms iets meer door de omgeving.  Onderweg kom je door veel kleine en grotere plaatsen, die allemaal een geschiedenis hebben met de Maas. Een aanrader voor wie een echte lange-afstand-wandeling wil maken.

Dommelpad

Dommelpad MiddelDe bron van de Dommel ligt in België op de Donderslagse Heide, ten Zuiden van Peer. De eerste 35 km liggen in België, de volgende 85 km in Noord-Brabant. Behalve een wandelroute is er ook een fietsroute. In België lopen de wandelroute en de fietsroute samen. In Nederland zijn de trajecten gescheiden en volgt het wandelpad het wandelknooppuntennetwerk van Noord-Brabant. Aan het eindpunt, waar de Dommel opgaat in de Dieze, wacht Den Bosch met zijn gezellige binnenstad. Onderweg loop je door mooie en gevarieerde natuurgebieden: hei, plassen, bossen en broek. De route is beschreven in een kleine brochure die wordt uitgegeven door de VVV Noord-Oost-Brabant: www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen/het-dommelpad

Struinroutes langs de Waal

Waal MiddelRond de Waal tussen Beuningen en Vuren (slot Loevestein) zijn 5 struinrondjes uitgezet (www.rivierenland.nl/wandelroutes/ ). Samen vormen ze aan beide zijden van de Waal een doorgaande struinroute. De rondjes zijn lang (20 – 42 km) en ruig. Dat struinen gaat vooral goed in de zomer, als het water laag staat en de pontjes in bedrijf zijn. Goed voorbereiden dus!
Voor een heel bijzondere ervaring kun je ook een keer deelnemen aan een echte expeditie langs de Waal. Ri4daagse (www.ri4daagse.nl ) organiseert in het voorjaar expeditie Oost (van Millingen naar Loevestein), en in het najaar expeditie West (van Loevestein via de Biesbosch naar de Noordzee).

Kromme Rijnpad

Deze wat kortere route (29 km) volgt de Kromme Rijn van Utrecht tot Wijk bij Duurstede, of vice versa. Vroeger heette deze rivier de Oude Rijn, en was ze breed. Nu meandert ze langs statige landgoederen en mooie boomgaarden. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. De informatieve wandelgids is te koop maar ook te downloaden: https://recreatiemiddennederland.nl/kromme-rijnpad/

IJsselpad

Ook dit pad is het resultaat van een gepassioneerd wandelaar: Dolf Logemann. Het 177 km lange pad loopt aan de oostkant van de IJssel, vanaf Westervoort (waar de IJssel zich afsplitst van de Rijn) tot aan Ramspol (het einde van de IJsselmonding). Onderweg kom door een aantal oude Hanzesteden en zie je de IJssel langzaam van karakter veranderen. Op een paar trajecten volgt de route een stukje van bekende LAW’s, maar het meeste is nieuw. Alle 11 etappes beginnen en eindigen bij een NS-station of bushalte. De route is niet in het veld gemarkeerd. Zeer uitgebreide informatie is te vinden op de fraaie website www.ijsselpad.nl

Vechtdalpad, Reggepad en Dinkelpad

Regge MiddelDe Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier die ontspringt in het Münsterland. De Regge en de Dinkel zijn zijrivieren, die in de Vecht uitmonden. De Vecht loopt door het Vechtdal, een breed dal dat is gevormd door het smeltwater aan het einde van de voorlaatste ijstijd, en later opgevuld met zand. Waar de afwatering een probleem was zijn meertjes en veen ontstaan. De rivier is belangrijk geweest voor de scheepvaart, en in de vorige eeuw gekanaliseerd. Nu krijgt ze weer meer ruimte. De Regge en de Dinkel zijn kleiner, maar het landschap is groots. Door het rijke Twentse land is het heerlijk wandelen langs de vele kastelen en landhuizen.
Het Vechtdalpad is 87 km, van Zwolle naar Gramsbergen 4 etappes. Als je wilt kun je nog 3 etappes verder lopen in Duitsland. Na 2 etappes kun je in Ommen ook afslaan en de Regge volgen via het Reggepad, 85 km naar Diepenheim.  Het Dinkelpad loopt op de grens van Twente en Duitsland, van Grönau (Glanerbrug) naar Lattrop. Dit pad is 77 km lang.
Alle 3 de routes zijn gemarkeerd met wit-blauwe pijlen en maken gebruik van het wandelknooppuntennetwerk. Route en informatie is te downloaden van www.visittwente.nl

Koningspad XL

Koningspad2Deze 200 km lange rondwandeling met lussen loopt door het oude beekdal van het Koningsdiep (ook wel Boorne of Ouddiep geheten). Deze rivier stroomt van het hoger gelegen drie-provinciënpunt (Friesland-Groningen-Drente) naar Raerd. Vroeger mondde de rivier hier uit in de Middelzee, een zeearm die tot ver in de middeleeuwen tot aan Sneek Friesland binnendrong. De route maakt gebruik van het knooppuntennetwerk. Er is een dikke wandelgids (236 pag!) met de 13 routes en veel achtergrondinformatie. Prachtige foto’s zijn te zien op www.beekdallandschapkoningsdiep.nl en de etappes zijn te vinden op www.friesland.nl (zoeken op Koningspad XL).

ANBI logoinfo@tevoet.nl

Aanbieden van content voor de website
kan via onze webredacteur@tevoet.nl

Geniet u ook van onverharde paden?
Steun ons dan en doneer.
Bankrekeningnummer
NL95 TRIO 0320 6261 05
Fiscaal nummer
8166.02.384

wandelroute tevoet